Chipsy Fot. Pexels

Jeżeli lubicie czipsy o smaku bekonu, to róbcie szybko zapasy. UE zdecydowała o zakazie sprzedaży właśnie tego smaku i jeszcze kilku innych produktów.

Badania przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdziły genotoksyczność substancji uzyskiwanych w wyniku pirolizy, czyli oczyszczaniu dymu.

W ten sposób tworzony jest płynny dym, który dodaje się m.in. do czipsów o smaku bekonu.

24 kwietnia 2024 r. Komisja Europejska zdecydowała, że państwa członkowskie UE nie przedłużą zezwolenia na osiem aromatów, które zawierają szkodliwe składniki.

Okres wycofania będzie trwał 5 lat. Poza czipsami bekonowymi zniknie też kilka sosów i tzw. „zupek chińskich”.

SJ

Onet

Fot. Pexels

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca! Jeśli się podobał, prosimy o udostępnienie go na Twoich mediach społecznościowych. Zachęcamy również do polubienia nas na Facebooku i Twitterze!

A jeśli chcesz jeszcze bardziej docenić naszą pracę, możesz postawić nam wirtualną kawę! Będziemy MEGA wdzięczni 🙂 Aby to zrobić, kliknij banner poniżej.

szkic zastrzeżony przez wydawcę tymzyjesz.pl

TUTAJ TEŻ SIĘ ZAREKLAMUJESZ! ALBO I NAD BANNEREM!

Redakcja TymŻyjesz.pl
Śledź nas!

By Redakcja TymŻyjesz.pl

Najlepsza redakcja w Układzie Słonecznym! Codziennie dostarczamy ciekawe i wartościowe treści. KONIECZNIE zaobserwuj nas na Facebooku oraz w X/Twitter! Jeśli podoba Ci się nasza praca - postaw nam kawę! https://buycoffee.to/tymzyjesz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *