Pixabay

Boże Narodzenie kojarzy się z wieloma przyprawami. Jedną z nich jest anyż. Okazuje się, że ma on wiele cennych właściwości prozdrowotnych.

Anyż to nic innego jak wysuszone owoce drzewa badian. Jest to roślina, która występuje w Azji. Suszone owoce mają kształt gwiazdki, a swoim smakiem przypominają koper włoski.

W skład anyżu wchodzi wiele składników odżywczych. Warto wymienić tutaj m.in. olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy i sterole roślinne. 

Anyż od dawna jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Przyprawa ta służy przede wszystkim do leczenia dróg oddechowych. Wynika to z jego właściwości przeciwgrzybicznych i bakteriobójczych. Anyż wspomaga więc leczenie chrypki, przejściowej utraty głosu, suchego kaszlu lub zapalenia oskrzeli.

To jednak nie wszystko. Anyż obniża bowiem poziom glukozy we krwi, a ponadto wspomaga trawienie, niweluje wzdęcia, niestrawność oraz skurcze żołądka. Kolejną kwestią jest wykorzystywanie anyżu w przypadku bóli reumatoidalnych i kolek.

Anyż można stosować nie tylko jako dodatek do potraw. Niektórzy cenią sobie kąpiele z dodatkiem tej przyprawy. Pozwalają one bowiem złagodzić ból, a także wzmagają uczucie odprężenia.

Owoce anyżu można spożywać w całości lub po zmieleniu. Warto jednak wiedzieć, że w tym pierwszym przypadku jego działanie będzie utrzymywać się dłużej.

Ciekawym sposobem spożywania anyżu jest przygotowywanie naparu. Wystarczy zalać owoce gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Taki napór można spożywać jednak nie częściej niż trzy razy dziennie.

Jeżeli chodzi o przeciwwskazania, należy pamiętać, że anyż w dużych ilościach może podrażnić błonę śluzową żołądka, a nawet uszkodzić nerki. Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży oraz osoby zmagające się z nadwrażliwością na olejek anyżowy, cierpiący na nieżyt lub chorobę wrzodową żołądka bądź problemy z jelitami i nerkami.

Anyż wykorzystuje się powszechnie w kuchni azjatyckiej. W Europie natomiast dodaje się go głównie do kompotów, naparów i innych napojów, w tym kawy i herbaty. Stanowi on także dodatek do marynaty do mięs i ryb.

PS

tymzyjesz.pl

Foto ilustracyjne: Pixabay

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca! Jeśli się podobał, prosimy o udostępnienie go na Twoich mediach społecznościowych. Zachęcamy również do polubienia nas na Facebooku i Twitterze!

A jeśli chcesz jeszcze bardziej docenić naszą pracę, możesz postawić nam wirtualną kawę! Będziemy MEGA wdzięczni 🙂 Aby to zrobić, kliknij banner poniżej.

szkic zastrzeżony przez wydawcę tymzyjesz.pl

TUTAJ TEŻ SIĘ ZAREKLAMUJESZ! ALBO I NAD BANNEREM!

Redakcja TymŻyjesz.pl
Śledź nas!

By Redakcja TymŻyjesz.pl

Najlepsza redakcja w Układzie Słonecznym! Codziennie dostarczamy ciekawe i wartościowe treści. KONIECZNIE zaobserwuj nas na Facebooku oraz w X/Twitter! Jeśli podoba Ci się nasza praca - postaw nam kawę! https://buycoffee.to/tymzyjesz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *