Zdjęcie ilustracyjne. / foto: Pixabay

„Potworne” plany budowy masztu 5G przy świetlicy wiejskiej spowodowały sprzeciw. Mieszkańcy historycznej wioski Great Tey protestują przeciwko zamiarom firmy Three dotyczącym postawienia 15-metrowego masztu.

Protest rozpoczął się po tym, jak dostawca usług szerokopasmowych ujawnił plany zainstalowania masztu przed salą wiejską i zabytkową nieruchomością. Mieszkańcy Great Tey są wściekli po tym, jak firma Three ujawniła plany postawienia 15-metrowego słupa w sercu wioski.

Jeżeli propozycje, o których mowa, uzyskają „zielone światło”, to maszt miałby zostać zbudowany przed salą wiejską i normańskim kościołem, który został zbudowany w 1160 roku.

Mieszkańcy, którzy biorą udział w protestach obawiają się, że konstrukcje okażą się szkodliwe dla scenerii i krajobrazu wsi. Podkreślają oni też, że pisma informujące o planach firmy otrzymali dopiero 12 kwietnia, przez co nie dano im 21 dni, które powinni mieć na ustosunkowanie się do nich.

„To po prostu potworne”

Głos w spawie zabrała między innymi 77-latka mieszkająca w zabytkowym budynku, na który będzie miał wpływ nowy maszt 5G. „Zdaję sobie sprawę, że szerokopasmowy internet jest potrzebny, a w naszej miejscowości odbiór nie jest rewelacyjny”, mówi.

Dodaje jednak, iż „postawienie masztu i szafek w tak rzucającym się w oczy i nieodpowiednim miejscu, kiedy odrobina refleksji o umieszczeniu sprzętu w innym miejscu mogłaby przynieść porozumienie (…) to po prostu potworne”.

„Mój dom jest wpisany na listę zabytków i znajduje się dosłownie kilka metrów od niego. Maszt będzie zaledwie kilka stóp od strefy ochrony konserwatorskiej”, podkreśla. Jej zdaniem we wsi jest wiele lepszych lokalizacji.

„Wiem, że w niektórych miejscowościach udało się doprowadzić do obalenia podobnych prac, więc może uda nam się zrobić to samo”, mówi z nadzieją 77-latka.

Nowy projekt masztu 5G

Rzecznik firmy w odpowiedzi na protesty podkreślił, że „maszty muszą być usytuowane tam, gdzie ludzie będą korzystać z usług, a w wielu przypadkach w ściśle określonych miejscach, aby zapewnić jak najszerszy zasięg”.

Jak dodał przed złożeniem jakiegokolwiek wniosku firma prowadzi rozległe poszukiwania. Zaznaczył, że firma zaproponowała nowszy projekt ze „smukłą konstrukcją w kolorze jodłowej zieleni, aby zminimalizować wizualny wpływ”.

πr

gazette-news.co.uk

foto: Pixabay

szkic zastrzeżony przez wydawcę tymzyjesz.pl

Redakcja TymŻyjesz.pl
Śledź nas!

By Redakcja TymŻyjesz.pl

Najlepsza redakcja w Układzie Słonecznym! Codziennie dostarczamy ciekawe i wartościowe treści. KONIECZNIE zaobserwuj nas na Facebooku oraz w X/Twitter! Jeśli podoba Ci się nasza praca - postaw nam kawę! https://buycoffee.to/tymzyjesz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *