Zdjęcie ilustracyjne. / foto: PixabayZdjęcie ilustracyjne. / foto: Pixabay

Ten środek znajduje się w niemal każdym polskim domu. Używali go już starożytni. Soda oczyszczona może pomóc w wielu sytuacjach.

Właściwości fizyczne i chemiczne sprawiają, że soda oczyszczona sprawdza się na wiele sposobów w gospodarstwie domowym. Może stać się ekologicznym środkiem czyszczącym, a nawet sprawdzić się w kuchni czy jako składnik kosmetyków.

Wodorowęglan sodu (NaHCO3), czyli popularna soda oczyszczona, jest pozyskiwany ze złóż minerału sody śnieżnej lub powstaje syntetycznie z wytwarzania sody z rodzimych minerałów w procesie rafinacji węglanu sodowego do wodorowęglanu sodu z użyciem amoniaku. To bezwonne ciało stałe o charakterystycznym metalicznym smaku. Znamy ją pod postacią białego krystalicznego proszku.

Soda oczyszczona jest doskonałym środkiem czyszczącym. Jest niezwykle pomocna w usuwaniu nieprzyjemnych zapachów, ponieważ pochłania wilgoć i brzydkie zapachy. Świetnie sprawdzi się do usuwania zapachów z lodówki czy zmywarki – wystarczy wsypać 1 łyżkę sody oczyszczonej do kubka z wodą i ją rozpuścić. Taki roztwór trzeba pozostawić na kilka godzin.

Sodę można rozsypać także np. na tapicerce, choćby w samochodzie. Wówczas zneutralizuje zapachy, które „wgryzły się” w materiał. Później wystarczy odkurzyć. Pomoże także w neutralizowaniu przykrych zapachów w butach. Wystarczy pozostawić proszek w środku obuwia na całą noc, a rano usunąć i wyczyścić buty.

Dzięki sodzie można także pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z rąk – np. po krojeniu czosnku lub cebuli. Wystarczy wetrzeć trochę sody w dłonie, a następnie obficie spłukać ciepłą wodą.

Spożywcza soda oczyszczona używana jest także do gotowania i pieczenia. Jest bowiem jednym ze składników proszku do pieczenia – ma właściwości spulchniające. Czasem używana zamiennie z proszkiem do pieczenia. Dzięki niej omlety, ciasta czy naleśniki stają się lekkie i puszyste. Używa się jej również do przygotowywania napojów musujących. W temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza ma właściwości pianotwórcze.

Może także uratować niejedno danie – ponieważ zmiękcza zbyt twarde mięso, łagodzi zbyt kwaśny smak oraz niweluje dla wielu nieprzyjemny zapach gotowanego kalafiora. W połączeniu z wodą po około godzinie usuwa mulisty smak ryby, jeśli przed obróbką namoczymy mięso.   

Soda sprawdzi się także do odświeżania ściereczek kuchennych. Wystarczy namoczyć je przez kilka minut w roztworze.

Sodę oczyszczoną możemy wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także w łazience. Doskonale poradzi sobie z czyszczeniem pralki. Wystarczy wsypać ją do szuflady na detergenty i nastawić pustą pralkę na program trwający ok. 70 minut na 90 stopni. Zaleca się, by takie czyszczenie przeprowadzać co 40 cykli prania. Dodawana do prania zmiękcza np. ręczniki.

To tylko niektóre z licznych zastosowań sody oczyszczonej. Ten biały proszek zdecydowanie wart jest naszej uwagi.

mx

tymzyjesz.pl/muratordom.pl

Foto: Pixabay

szkic zastrzeżony przez wydawcę tymzyjesz.pl

Redakcja TymŻyjesz.pl
Śledź nas!

By Redakcja TymŻyjesz.pl

Najlepsza redakcja w Układzie Słonecznym! Codziennie dostarczamy ciekawe i wartościowe treści. KONIECZNIE zaobserwuj nas na Facebooku oraz w X/Twitter! Jeśli podoba Ci się nasza praca - postaw nam kawę! https://buycoffee.to/tymzyjesz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *